Żywienie medyczne Recomed
Czym jest Recomed?
Recomed to kompletna pod względem odżywczym dieta uwzględniająca zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze w okresie rekonwalescencji spowodowanej: niedożywieniem, osłabieniem, wyniszczeniem organizmu. Recomed zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze: białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik pokarmowy oraz komplet witamin i składników mineralnych. Preparaty Recomed występują w wielu wariantach smakowych.
Białko obecne w produkcie to najwyższej jakości koncentrat białka serwatkowego (WPC) o wysokiej wartości biologicznej BV 104. Wskaźnik BV określa ilość białka jaka może być przyswojona jednorazowo przez organizm. Białko serwatkowe cechuje wysoka przyswajalność, łatwostrawność i dobra tolerancja.
Skład aminokwasowy użytego w Recomed białka został ponadto zoptymalizowany przez dodanie aminokwasów w proporcjach niezbędnych do zwiększenia wartości odżywczej białka i uzyskania optymalnych proporcji aminokwasów egzogennych (EAA) zalecanych w dziennym spożyciu przez Światową Organizacje Zdrowia (WHO). Organizm ludzki nie ma zdolności samodzielnej syntezy aminokwasów egzogennych, w związku z czym muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem.
Skoncentrowana forma Recomed ułatwia podawanie i nie obciąża dodatkowo organizmu chorego. Recomed został stworzony przez profesjonalistów w sposób kompleksowy i przebadany w laboratorium sensorycznym, w którym dopracowano smak preparatu przede wszystkim z myślą o pacjentach.
Czym jest żywienie medyczne?
Żywność medyczna została stworzona dla osób, które ze względu na swój stan zdrowia nie są w stanie dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników w odpowiednich ilościach przy pomocy zwykłych produktów spożywczych. Rekonwalescencja po zabiegach czy długotrwałe choroby przyczyniają się do znacznych niedoborów witaminowych. Zdarza się, że nawet najbardziej zbilansowana dieta może okazać się niewystarczająca, dlatego bardzo ważne jest uzupełnienie jej w niezbędne składniki. Prawidłowe żywienie ma znaczący wpływ na poprawę odporności, w wyniku jej braku może nastąpić zmniejszona szansa na walkę z chorobą, większe prawdopodobieństwo rozwoju infekcji wirusowych, jak i bakteryjnych. Ponadto odpowiednia podaż składników odżywczych może zapobiegać problemom trudno gojących się ran, także tych pooperacyjnych, jak i odleżyn.
Kiedy stosuje się żywienie medyczne?
Żywność medyczna w swoim składzie zawiera białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne, które są dobrane w odpowiednich proporcjach tak, aby móc dokładniej dostosować się do potrzeb pacjentów, do których jest kierowana. Dzięki tworzeniu produktów w ścisłej współpracy służb zdrowia powinna być zawsze stosowana zgodnie z zaleceniami lekarza. Produkty uzupełniające mogą być zaproponowane przez lekarza w przypadkach:
- spadku odporności u osób starszych;
- zmagania się z trudno gojącymi się ranami;
- osób przygotowujących się do zabiegu operacyjnego;
- w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych;
- niedoborów żywieniowych;
- niezamierzonej utraty znacznej masy ciała;
- gdy u chorego pojawił się brak apetytu, również związany z chorobą;
- stwierdzenia lub podejrzenia niedożywienia;
- zmagasz się z zaburzoną wchłanialnością składników odżywczych;
- gdy problemem jest trawienie pokarmu lub wybranych składników odżywczych;
- gdy chory zmaga się z problemem przyjmowania posiłków, suchością czy bólem w jamie ustnej.
Żywienie medyczne może być uzupełnieniem diety, ale również jej wyłącznym źródłem pożywienia. Dzięki dużej gamie specjalistycznych produktów jesteś w stanie dobrać odpowiedni dla siebie produkt. Dla każdej grupy chorych skład produktów, których potrzeba organizmowi może znacząco się różnić.