LactiSept - spray do jamy ustnej i gardła - NOWOŚĆ NA RYNKU Sprawdź

Złote mleko — jak je przygotować? Jakie są właściwości złotego mleka?

Złote mleko określane również jako golden milk szczególnie cieszy się popularnością w okresie jesienno-zimowym. Zalet złotego mleka jest naprawdę wiele. Złote mleko z kurkumą i imbirem może stanowić panaceum na przeziębienia i stany zapalne. Jakie są wszystkie właściwości złotego mleka? Jak je przygotować? Dowiesz się z naszego artykułu!

Czym jest złote mleko z kurkumą i imbirem?

Klasyczne złote mleko to połączenie przypraw z miodem oraz mleka roślinnego lub krowiego. Określane również jako golden milk lub kurkuma latte charakteryzuje się intensywnym złotym kolorem, dzięki obecności kurkumy. Najczęstsze składniki złotego mleka to kurkuma, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki i czarny pieprz. To tradycyjny napój indyjski, który do smaku możemy wzbogacić naturalnym miodem. W ziołolecznictwie oraz medycynie indyjskiej mleko z kurkumą i cynamonem stosowane jest jako środek wspierający odporność, oraz poprawę samopoczucia. W ajurwedzie złote mleko możemy znaleźć również jako panaceum na zachowanie równowagi i redukcję stresu. Przygotowanie złotego mleka nie jest trudne, wystarczy zgromadzić synergicznie działające przyprawy, dodać do nich ciepłe mleko oraz opcjonalnie wzbogacić je naturalnym słodzikiem.

Jakie jest przepis na złote mleko?

Jak zrobić złote mleko? Przepisów na złote mleko jest prawdopodobnie tyle, co osób je przygotowujących. Złote mleko przygotujesz z łatwością również z gotowych mieszanek, które są przygotowane w zgodzie z ajurwedą. Przepis na złote mleko z kurkumy możemy również znaleźć w różnych fitoterapeutycznych czasopismach i książkach. Tak więc jak przygotować złote mleko?

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego (ja najczęściej stosuje owsiane),
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego lub kokosowego,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu (u mnie 1/3 łyżeczki od herbaty),
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • jasny miód do smaku (u mnie najczęściej lipowy lub wielokwiatowy).

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki łączymy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu przez około 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia. I gotowe nasze mleko jest idealne do wypicia. Zbyt mało czasu na przygotowanie? Możesz skorzystać z gotowych mieszanek, które zawierają w sobie wszystkie suche składniki. Musimy jednak pamiętać, że tak jak przy każdych naturalnych sposobach istnieją przeciwwskazania do stosowania złotego mleka. Osoby, które nie powinny pić złotego mleka to osoby z wrzodami żołądka, nadkwasotą oraz kobiety w ciąży. Złote mleko może pobudzać skurcze jeśli jest stosowane w większych ilościach, dlatego warto, aby kobiety w ciąży oraz karmiące unikały tego naparu. Choć złote mleko jest dobre na odporność, nie powinny go stosować osoby uczulone na którykolwiek ze składników złotego mleka.

Jakie są korzyści złotego mleka?

Ajurvedyjski napój to źródło dobroczynnych właściwości. Kurkuma jest głównym składnikiem nadającym złotemu mleku charakterystyczny kolor i wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera związek o nazwie kurkumina, który posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kurkumina może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych, wspierać układ odpornościowy i wpływać na zdrowie układu pokarmowego. Złoty napój według ajurwedy oraz ziołolecznictwa ułatwia trawienie, łagodzi gazy oraz może pomagać w dolegliwościach żołądkowych. Rozgrzewający napój może wykazywać również działanie przeciwbakteryjne, czy jak też przeciwzapalne. Według ajurwedy warto pić złote mleko również ze względu na właściwości regulujące i obniżające ciśnienie krwi oraz antystresowe. Złote mleko dobre na odporność naturalnie wspiera nasz układ immunologiczny. Domowe złote mleko wzbogacone miodem to również doskonały rozgrzewający napój po chłodnym i ciężkim dniu. Dzięki zawartości kurkuminy i innych składników, złote mleko jest często stosowane w celu łagodzenia stanów zapalnych w organizmie, co może pomagać w złagodzeniu bólu stawów czy mięśni. Aromat złotego mleka jest przyjemny, dlatego oprócz właściwości prozdrowotnych jest ono zwyczajnie smaczne!

Bibliografia

  1. A. Goel, A. B. Kunnumakkara, B. B. Aggarwal, Curcumin as „curecumin”. From kitchen to clinic, Biochemical Pharmacology, Volume 75, Issue 4, 15 February 2008, Pages 787-809.
  2. M. L. A. D. Lestari, G. Indrayanto, Chapter Three — Curcumin, Profiles of Drug Substances, Excipients and Related Methodology, Volume 39, 2014, Pages 113-204.
  3. J. M. Wierońska, Kurkuma — roślinne panaceum, Wszechświat, t. 118, nr 4-6/2017.