LactiSept - spray do jamy ustnej i gardła - NOWOŚĆ NA RYNKU Sprawdź

Jakie właściwości ma preparat Pharmovit SlimVit kontrola wagi?

Slimvit kontrola wagi to kompozycja sześciu ekstraktów roślinnych, alg, minerałów oraz BioPerine. Garcinia cambogia pomaga w kontrolowaniu wagi ciała. Pokrzywa indyjska wspiera metabolizm tłuszczów. Gorzka pomarańcza wspomaga metabolizm węglowodanów i lipidów. Gurmar wspiera prawidłowy poziom cukru oraz ogranicza apetyt. Kelp pomaga zwiększyć uczucie sytości. Chrom pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: Spożywać 1 kapsułkę 2 razy dziennie. Popić wodą (250 ml). Zalecana porcja dzienna to 2 kapsułki. Produkt zawiera 30 porcji przeznaczonych do dziennego spożycia.

Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią oraz dzieci w wieku poniżej 18 lat. Nie należy spożywać, jeśli tego samego dnia spożywasz inne produkty zawierające zieloną herbatę. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Produktu nie należy spożywać na czczo. Nie należy spożywać ilości równej 800 mg EGCG lub wyższej.

Warunki przechowywania: Chronić przed światłem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Składniki: Ekstrakt z owoców garcinia cambogia standaryzowany na 60% kwasu hydroksycytrynowego (HCA), otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt 4:1 z korzenia pokrzywy indyjskiej, ekstrakt z liści herbaty chińskiej standaryzowany na 20% EGCG, ekstrakt z korzenia ostryżu długiego standaryzowany na 95% kurkuminy, GS4 PLUS® ekstrakt z liści gurmar standaryzowany na 25% kwasu gymnemowego, ekstrakt z owoców gorzkiej pomarańczy standaryzowany na 95% bioflawonoidów i 55% hesperydyny, północnoatlantycki morszczyn pęcherzykowaty, BioPerine®- ekstrakt z owoców pieprzu czarnego standaryzowany na 95% piperyny, chrom (chlorek chromu (III)).

Jakie właściwości ma chrom i jakie jest jego źródło?

Chrom jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowanie organizmu człowieka. Największą rolę przypisuje się mu w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Jest więc składnikiem bardzo ważnym dla osób z podwyższonym poziomem glukozy oraz chorujących na cukrzycę.

Chrom jest niezbędny do prawidłowego działania receptorów dla insuliny (hormonu wydzielanego przez trzustkę, którego zadaniem jest obniżanie poziomu cukru we krwi). Buduje on tzw. czynnik tolerancji glukozy (GFT – Glucose Tolerance Factor) – substancję poprawiającą metabolizm cukru we krwi. GFT łączy się z receptorami insulinowymi uwrażliwiając je na działanie insuliny oraz ułatwiając wychwyt glukozy i jej „wejście” do komórek. Insulina wytwarzana jest w odpowiedzi na wzrost poziomu cukru we krwi spowodowany spożyciem posiłku bogatego w węglowodany. Jeśli występuje niedobór chromu, insulina nie może działać prawidłowo i cukier zamiast „wejść” do komórek, krąży we krwi. Skutkiem tego jest nieprawidłowy metabolizm glukozy.

Do najbogatszych źródeł chromu zalicza się m.in.:

  • otręby i zarodki ziaren zbóż,
  • produkty z pełnego ziarna zbóż,
  • sery,
  • orzechy,
  • szparagi,
  • grzyby,
  • ostrygi,
  • mięso,
  • drożdże.

Wyniki badań nad wpływem chromu na gospodarkę węglowodanową nie są jednoznaczne. Część z nich potwierdza jednak, że suplementacja chromem może obniżać poziom glukozy na czczo, po posiłkach oraz stężenie hemoglobiny glikowanej (wskaźnika obrazującego poziomu cukru we krwi w ostatnich trzech miesiącach). Przyjmowanie preparatów chromu może mieć więc znaczenie w leczeniu cukrzycy. Należy jednak pamiętać, że osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe lub insulinę powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym przed rozpoczęciem suplementacji tym pierwiastkiem. Może ona bowiem znacznie obniżyć poziom cukru we krwi, powodując niebezpieczną dla zdrowia, a nawet życia, hipoglikemię.