LactiSept - spray do jamy ustnej i gardła - NOWOŚĆ NA RYNKU Sprawdź

Jakie właściwości ma PharmoVit Kurkumina + piperyna?

Kurkuma (ostryż długi) pomaga utrzymać zdrową skórę. Pomaga zachować zdrowie wątroby, jej prawidłowe funkcjonowanie oraz przyczynia się do lepszego trawienia tłuszczów. Kurkuma pomaga również zachować elastyczne stawy. Pieprz czarny pomaga utrzymać naturalne funkcje trawienne, wspiera apetyt, trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Może pomóc w kontrolowaniu wagi ciała. Pieprz czarny wspomaga również zdrowie układu oddechowego, wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz wspomaga układ odpornościowy.

Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: Spożywać 1 kapsułkę dziennie. Popić wodą (250 ml). Zalecana porcja dzienna to 1 kapsułka.

Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Produkt dla dorosłych. Spożywania produktu nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.

Warunki przechowywania: Chronić przed światłem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Składniki: Ekstrakt z korzenia ostryżu długiego standaryzowany na 95% kurkuminy, otoczka kapsułki: żelatyna, mikronizowane wytłoki jabłkowe, ekstrakt z owoców pieprzu czarnego standaryzowany na 95% piperyny.

Jakie właściwości ma kurkumina?

Kurkumina (diferuloilometan) należy do grupy związków polifenolowych, a dokładniej kurkuminoidów. Stanowi główny składnik aktywny znanej na całym świecie przyprawy – kurkumy (Curcuma longa L.). Kłącze kurkumy, ze względu na kurkuminę, wykorzystywane jest w celach leczniczych i profilaktycznych.

Kurkumina jako antyoksydant, prezentuje siłę działania zbliżoną do witaminy C i E. Jej przyjmowanie, podobnie, jak innych naturalnych przeciwutleniaczy, m.in. jagód goji, owoców aronii czy owoców borówki czarnej, neutralizuje reaktywne formy tlenu obecne w komórkach (m.in. rodnik hydroksylowy i anionorodnik ponadtlenkowy). Dodatkową korzyść stanowi fakt iż stosowanie kurkuminy podnosi wewnątrz komórek poziom glutationu – związku działającego silnie przeciwutleniająco.

Kurkumina uznawana jest za jeden najsilniejszych, naturalnych związków o działaniu przeciwzapalnym. Aktywność ta związana jest z oddziaływaniem na różne ścieżki sygnalizacyjne, odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych. Związek hamuje m.in. syntezę lipooksygenazy 5-LOX oraz cyklooksygenazy COX-2 – enzymu pełniącego kluczową rolę w produkcji prozapalnych prostaglandyn. Jednym z zaleceń dotyczących stosowania kapsułek kurkuminy są choroby stawów. Kurkumina swoim działaniem może uzupełniać stosowaną glukozaminę na stawy.

Liczne badania dowodzą także skuteczności suplementów kurkuminy w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, zarówno wirusów, bakterii jak i grzybów. Mechanizm takiego działania związany jest najprawdopodobniej z podnoszeniem poziomu peptydu chroniącego organizm przed infekcjami. W związku z tym możemy wykorzystywać ją w leczeniu przeziębienia.

Kłącze kurkumy, jak i sama kurkumina działają żółciotwórczo, żółciopędne i rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Wykorzystuje się je w preparatach poprawiających trawienie, łagodzących wzdęcia, zaparcia oraz przeciwdziałających kamicy żółciowej.