LactiSept - spray do jamy ustnej i gardła - NOWOŚĆ NA RYNKU Sprawdź

Czym jest Naturell Lactifer i jakie ma właściwości?

Naturell Lactifer –  to suplement diety z laktoferyną w oleju MCT. Produkt przeznaczony dla dzieci i dorosłych. Produkt bez glutenu. Preparat zawiera laktoferynę z mleka krowiego. Laktoferyna jest białkiem, które w warunkach fizjologicznych znajduje się m.in. w ślinie, we łzach, w siarze i mleku ssaków. Produkowana przez wydzielnicze komórki nabłonka oraz neutrofile (granulocyty obojętnochłonne), magazynowana w ich ziarnistościach, uwalniana podczas reakcji odpornościowych. Laktoferyna wykazuje właściwości: immunomodulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Laktoferyna wspomaga naturalną odporność.

Jak dawkować preparat Naturell Lactifer?

Preparat ma postać kropli do stosowania doustnego. Nie przekraczaj zaleconych dawek, ponieważ nie zwiększy to skuteczności działania preparatu, a może zaszkodzić Twojemu zdrowiu i życiu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące stosowania preparatu, skonsultuj się z lekarzem.

Dzieci: 12–24 krople na dobę.

Dorośli: 24–48 kropli na dobę.

Przed użyciem wstrząsnąć do uzyskania jednolitej zawiesiny. Krople można podawać bezpośrednio do ust lub dodać do płynu (np. wody, mleka, soku) o temperaturze nie przekraczającej 37°C; nie należy dodawać kropli do gorącego płynu lub pokarmu, ponieważ może to prowadzić do denaturacji laktoferyny. Zalecany okres suplementacji wynosi 3 miesiące. Po pierwszym otwarciu preparat może być używany nie dłużej niż przez 30 dni.

Kiedy zachować szczególną ostrożność stosując Naturell Lactifer w kroplach?

Niektóre choroby i inne okoliczności mogą stanowić przeciwwskazanie do stosowania lub wskazanie do zmiany dawkowania preparatu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Dla zdrowia ważna jest zróżnicowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej. Nie zawiera glutenu. Nie zawiera konserwantów ani barwników syntetycznych. Preparat zawiera białka mleka krowiego.

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna jest składnikiem białka serwatkowego mleka u większości ssaków. Stężenie związku jest mocno uzależnione od fazy laktacji. Udowodniono, że siara może zawierać nawet siedmiokrotnie więcej lektoferyny niż mleko pochodzące z późniejszego okresu. Komórki ludzkiego ciała również mogą wytwarzać laktoferynę. Jej obecność potwierdzono w nerkach, płucach, pęcherzyku żółciowym, trzustce, jelitach, wątrobie, prostacie, ślinie, łzach, nasieniu, płynie mózgowo-rdzeniowym, moczu, wydzielinie oskrzelowej, wydzielinie z pochwy, płynie stawowym, krwi pępowinowej, osoczu krwi i komórkach układ odpornościowy. Jest obecna wszędzie tam, gdzie organizm potrzebuje szybkiej i skutecznej ochrony przed zagrożeniami zewnętrznymi.

Jakie są właściwości laktoferyny?

Białko jest znane ze swoich różnorodnych funkcji biologicznych i posiada szereg właściwości. Laktoferyna wykazuje zdolność do hamowania wzrostu i rozwoju bakterii, wirusów i grzybów. Działa poprzez łączenie się z jonami żelaza, co ogranicza dostęp tych organizmów do tego pierwiastka, który jest im niezbędny do wzrostu. Może również hamować replikację wirusów. Jest szczególnie skuteczna w zwalczaniu wirusów, takich jak wirus grypy i wirus opryszczki. Laktoferyna wspomaga układ odpornościowy poprzez stymulację produkcji limfocytów, komórek B i komórek T, co zwiększa zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Może pełnić rolę transportera żelaza, chroniąc organizm przed nadmierną ilością tego pierwiastka, co może prowadzić do stresu oksydacyjnego.