Czym jest i jakie właściwości ma preparat Olimp Collagen o smaku ananasowym?
Olimp Collagen jak sama nazwa wskazuje, ułatwia uzupełnienie diety w wysokiej jakości kolagen rybi. Kolagen to w ok 80% dominujący wagowo6 składnik tkanek łącznych – skóry i tkanki podskórnej Twojego organizmu! Niestety jego naturalna produkcja w organizmie spada wraz z wiekiem8, co może mieć wpływ na przyspieszenie procesu starzenia się skóry i prowadzić np. do utraty jej jędrności i elastyczności9 lub pojawienia się zmarszczek10.
Zastosowany w suplemencie diety marki Olimp Labs kolagen rybi to kolagen typu I, który stanowi 80-85% skórnej macierzy zewnątrzkomórkowej11. To biały proszek o doskonałej rozpuszczalności i przyswajalności, który jest bogaty w białko z typową kombinacją 17 kluczowych aminokwasów (głównie hydroksyproliny, proliny i glicyny).
Każda porcja (8 g) Olimp Collagen to aż 5 g wspomnianego kolagenu w formie hydrolizatu zawierającego peptydy kolagenowe o niskiej masie molekularnej (1000-2000 Da), tj. niższej od masy molekularnej kolagenu natywnego – ok. 3,0X105 Da i hydrolizowanego – 3000-600012.
Oprócz tego Twoja dieta zostaje uzupełniona o porcje kwasu hialuronowego, który odpowiada za właściwe uwodnienie tkanek13. Nie bez znaczenia jest również obecność w składzie cennych dla skóry, włosów i paznokci witamin i minerałów. Mowa przede wszystkim o witaminie C, witaminach z grupy B (ryboflawina, biotyna) oraz selenie i miedzi (wysoko przyswajalnych chelat aminokwasowy Albion). Skład suplementu diety marki Olimp Labs uzupełniono ekstraktem roślinnym z pestek winogron.
Jakie są efekty stosowania Olimp Collagen?
- Uzupełnienie diety w wysokiej jakości, doskonale przyswajalny kolagen pochodzenia rybiego – 5 g (1 porcja) hydrolizatu kolagenu.
- Właściwe uwodnienie tkanek (kwas hialuronowy).
- Pomoc w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry (witamina C).
- Właściwości antyoksydacyjne (witamina C, witamina E, miedź, ekstrakt z pestek winogron) – pomoc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
- Pomoc w zachowaniu zdrowej skóry (witamina A, ryboflawina, biotyna) i włosów (biotyna).
- Pomoc w zachowaniu zdrowych paznokci (selen).
- Pomoc w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych (miedź – chelat Albion).
- Pomoc w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów (miedź – chelat Albion).
Jak stosować Olimp Collagen?
Olimp Collagen to suplement diety w postaci doskonale rozpuszczającego się proszku. Zaleca się stosować 1 porcję (8 g proszku = 1 miarka) dziennie po posiłku. Przygotowanie pysznego napoju o smaku ananasowym lub arbuzowym jest bardzo proste. Odmierz zalecaną porcję, wsyp do shakera, zalej wodą (250 ml) lub innym napojem (np. roślinnym), wymieszają i wypij.
Jaki jest skład preparatu?
Olimp Collagen – suplement diety w proszku do rozpuszczenia w wodzie lub innym napoju. Zawiera substancje słodzące. *Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. O smaku ananasowym lub arbuzowym.
Produkt zawiera wysoko przyswajalny hydrolizat kolagenu rybiego, zawierający peptydy kolagenowe o niskiej masie molekularnej (1000-2000 Da), tj. niższej od masy molekularnej kolagenu natywnego – ok. 3,0×105 Da i hydrolizowanego 0 3000-6000 Da (Molecules 2019 Nov; 24)22: 4031).
Składniki: hydrolizat kolagenu rybiego (ryby), maltodekstryna, aromaty, regulator kwasowości – kwas jabłkowy; witaminy (kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, amid kwasu nikotynowego – niacyna, octan retinylu – wit. A, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboawina – wit. B2, monoazotan tiaminy – tiamina (wit. B1), D-biotyna – biotyna, kwas pteroilomonoglutaminowy – kwas foliowy, cyjanokobalamina – wit. B12), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; ekstrakt z pestek winogron (Vitis vinifera L.), hialuronian sodu – kwas hialuronowy, diglicynian miedzi (chelat aminokwasowy miedzi Albion™), selenian(IV) sodu.
Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z mleka, jaj, soi, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, skorupiaków, mięczaków.