Czym jest i jakie ma właściwości Mantusil płyn?
Mantusil to suplement diety zawierający miód manuka, witaminę C, cynk oraz wyciąg z kwiatostanu lipy. Miód manuka zawarty w Mantusil, to wyjątkowy rodzaj miodu, który uzyskiwany jest z nektaru krzewów manuka (Leptospermum scoparium) i wytwarzany w Nowej Zelandii. Preparat o bogatym składzie zawierający składniki najwyższej jakości: certyfikowany miód manuka MGO 263+, wyciąg z kwiatostanu lipy oraz witaminę C i cynk, które uczestniczą w procesach łagodzących błony śluzowe gardła oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Skład suplementu: Substancja słodząca: maltitole; woda oczyszczona; certyfikowany miód manuka MGO 263+; witamina C (kwas L-askorbinowy); wyciąg z kwiatostanu lipy DER 15:1; cynk (glukonian cynku); substancja konserwująca: sorbinian potasu.
Jak stosować Mantusil?
Dzieci powyżej 3. do 6. roku życia – 5 ml 2 razy dziennie,
Dzieci powyżej 6. do 12. roku życia – 10 ml 2 razy dziennie,
Dzieci powyżej 12. roku życia i dorośli – 10 ml 3 razy dziennie.
Nie należy przekraczać 30 ml na dzień. Przed użyciem wstrząsnąć.
Jakie są przeciwskazania do stosowania suplementu diety Mantusil?
Produktu nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Mantusil zawiera naturalnie występujące cukry i substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać stosowania i skonsultować się z lekarzem.
Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać, że istotne znaczenie mają zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, w temperaturze 15-25°C. Chronić przed światłem i bezpośrednim działaniem słońca. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po pierwszym otwarciu produkt należy spożyć w ciągu miesiąca.
Jakie właściwości ma miód manuka?
Miód manuka składem chemicznym bardzo przypomina inne, szerzej dostępne, gatunki miodów. Dzięki temu działa on przeciwbakteryjnie, hamuje wzrost większości mikroorganizmów, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy, chroni wątrobę, działa antyoksydacyjnie, zwiększa wydzielanie żółci. To, co wyróżnia miód manuka od innych miodów to zawartość metyloglioksalu (MGO), który występuje naturalnie w nektarze kwiatów krzewu manuka. Składnik ten odpowiada za silne właściwości antybakteryjne miodu manuka.