Czym jest i jakie ma właściwości Biorythm żelazo?
Biorythm żelazo to suplement diety o przedłużonym uwalnianiu. Produkt przeznaczony do stosowania w celu uzupełnienia normalnej diety o żelazo. Żelazo to pierwiastek, którego odpowiednia ilość w organizmie wspiera:
- prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- prawidłowy transport tlenu w organizmie,
- zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
Zalecana dzienna porcja do spożycia produktu: 1 kapsułka.
Zawartość składników aktywnych w dziennej porcji:
Dzienna porcja zawiera: 1 kapsułka
Żelazo – 28 mg / 200% RWS*
Witamina C – 40 mg / 50% RWS*
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 kapsułka
* Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki: Substancja przeciwzbrylająca: skrobia kukurydziana, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropylometyloceluloza (otoczka kapsułki), fumaran żelaza, kwas L-askorbinowy, substancja zagęszczająca: etyloceluloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: talk, dwutlenek krzemu, barwniki: węglan wapnia, kurkumina, kwas karminowy. Produkt nie zawiera sztucznych barwników.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników.
Barwniki mikrokuleczek są naturalne.
Przechowywanie: Produkt przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze 5°C – 25°C, z dala od miejsc nasłonecznionych i źródeł ciepła. Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Na czym polega przedłużone uwalnianie suplementu Biorythm żelazo?
Do produkcji linii Biorythm wykorzystano innowacyjną i unikalną technologię na rynku suplementów diety – technologię przedłużonego uwalniania substancji aktywnych SR (Sustained Release).
Dzięki zastosowaniu tej technologii, stosując suplement diety Biorythm Żelazo mamy pewność, że dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość składnika w sposób optymalny: powoli i przez długi czas.
Produkty z linii Biorythm, zostały poddane indywidualnym testom w niezależnym, zewnętrznym laboratorium. Badania te potwierdziły przedłużone, 8 godzinne uwalnianie.
Kto szczególnie jest narażony na utratę żelaza?
Niedobór żelaza może występować u różnych grup ludzi, ale istnieją pewne osoby szczególnie narażone na utratę żelaza lub na problemy z jego wchłanianiem. Najczęściej występuje on u:
- kobiet w okresie menstruacyjnym – Kobiety mające obfite lub długotrwałe miesiączki mogą być bardziej narażone na utratę żelaza przez utratę krwi.
- Kobiet w ciąży – Podczas ciąży zapotrzebowanie organizmu na żelazo zwiększa się, aby wspomagać rozwój płodu oraz zaspokoić potrzeby rosnącej objętości krwi matki.
- Osób z niedokrwistością – Osoby z niedokrwistością, czyli stanem, w którym ilość czerwonych krwinek lub zawartość hemoglobiny w nich jest niska, mogą mieć niskie zapasy żelaza.
- Osób z chorobami przewlekłymi lub stanami zapalnymi – Niektóre choroby przewlekłe, takie jak choroba zapalna jelit, mogą prowadzić do zaburzeń wchłaniania żelaza lub jego wykorzystania przez organizm.
- Wegan i wegetarian – Osoby na dietach wegetariańskich lub wegańskich mogą mieć trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości żelaza chemicznego, który jest najlepiej przyswajalny, ponieważ główne źródła tego żelaza to mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.
- Osoby stosujące restrykcyjne diety odchudzające – Osoby na restrykcyjnych dietach odchudzających mogą nie otrzymywać wystarczającej ilości żelaza z diety, co może prowadzić do niedoboru.